De Nationale Balletacademie is als enige dansvakopleiding in Nederland verbonden aan een groot balletensemble (Het Nationale Ballet). Leerlingen en studenten dansen regelmatig in producties van het ensemble. Het curriculum omvat lessen in de studio's van Het Nationale Ballet, gegeven door dansers en balletmeesters van het hoofdgezelschap en de Junior Company. 

Op gezette tijden worden sommige lessen van AD-studenten en Junior Company-leden gecombineerd, waardoor de AD-studenten de kans krijgen om de lessen van het gezelschap te ervaren. Bovendien is de artistieke staf van Het Nationale Ballet nauw betrokken bij de opzet en ontwikkeling van het curriculum van de Nationale Balletacademie, bij de selectie en beoordeling van leerlingen en studenten, terwijl de educatieve dienst van het ensemble de scoutingactiviteiten van het studieprogramma ondersteunt. Studenten lopen ook korte of langere stages bij het hoofdgezelschap of de Junior Company. Een groot deel van de docenten van de Balletacademie was als danser actief bij Het Nationale Ballet en/of andere grote gezelschappen, sommigen tot zeer recent. 

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, is adviseur van de Nationale Balletacademie. De Nederlandse choreograaf en choreograaf in residence bij Het Nationale Ballet, Hans van Manen, is beschermheer van De Nationale Balletacademie. 
Ernst Meisner is artistiek directeur van De Nationale Balletacademie en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, waardoor de twee instellingen nog meer met elkaar zijn verbonden. 

De Nationale Balletacademie brengt studenten in aanraking met uiteenlopende stijlen en technieken uit het nationale en internationale werkveld. Choreografen en dansers die actief zijn in diverse Nederlandse ensembles worden regelmatig uitgenodigd om les te geven of bij te dragen aan producties. In producties van De Nationale Balletacademie wordt zowel klassiek als hedendaags repertoire uitgevoerd, naast nieuw werk dat speciaal voor de studenten is gemaakt. 

Naast Het Nationale Ballet onderhoudt de academie nauwe banden met het Nederlands Dans Theater, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, het Koninklijk Ballet, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en met choreografen als Hans van Manen, Ted Brandsen, Juanjo Arques, Ernst Meisner, Toer van Schayk, Krzystof Pastor, David Dawson, Wayne McGregor, William Forsythe en Christopher Wheeldon.

Delen