Klassiek ballet neemt een prominente plaats in binnen de danskunst. Het heeft een grote aanhang over de hele wereld en wordt uitgevoerd door grote en middelgrote dansgezelschappen. Deze ensembles staan niet alleen garant voor de voortzetting van het klassieke en neoklassieke repertoire (Het Zwanenmeer, Giselle, La Bayadère en balletten van bijvoorbeeld MacMillan en Balanchine), maar bevorderen ook de dynamische ontwikkeling van nieuw werk (William Forsythe, Christopher Wheeldon, David Dawson en Wayne McGregor). In de internationale arena wordt repertoire uitgewisseld en streven ensembles naar de hoogste kwaliteit wat betreft artisticiteit en uitvoering. De technische eisen die aan dansers worden gesteld nemen voortdurend toe en daarmee ook de eisen die aan dansopleidingen worden gesteld. Van dansers wordt verwacht dat ze niet alleen uitblinken op technisch niveau, maar ook bijdragen aan een creatief proces en overtuigend optreden op het podium. 

Dansers die afstuderen aan de Nationale Balletacademie werken in een breed, competitief nationaal en internationaal dansveld met klassieke of meer hedendaagse dansensembles. In Nederland dansen ze voornamelijk bij Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. 

Internationaal hebben studenten gedanst bij gezelschappen als Het Koninklijk Ballet, Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Staatsballet Berlijn, Fins Nationaal Ballet, Hongaars Nationaal Ballet, Pools Nationaal Ballet, Hong Kong Ballet, Het Zweeds Nationaal Ballet en het Schots Ballet.

 

Delen