Dans en zang/spelvaardigheidstraining

De lessen van het techniekdeel dans zijn opgezet vanuit de opvatting dat dans gaat over bewustwording van hoe het lichaam werkt en niet over specifieke vormen (idiomen). De lessen, die in de ochtend plaatsvinden, vormen één geheel en worden vakoverstijgend aangeboden, op grond van algemene, basale bewegingsprincipes. Deze basisprincipes hebben betrekking op lichaam (lichaamshouding, placeren en centreren), tijd (ritme, timing, frasering en dynamiek) en ruimte (ruimtebesef, adem en flow). Ze gelden ook, zij het soms wat anders verwoord, voor zingen en acteren. De hierboven genoemde elementen zijn gekoppeld aan de zogeheten leerlijnen (beoordelingskader); voor dit vaktechnische deel zijn er dus 10 leerlijnen.

Er wordt in het techniekdeel dans lesgegeven in een breed scala aan danstalen aangeboden: een deel ervan heeft een ritmische, dynamische basis, een ander deel is meer gericht op ruimtelijke bewegingservaringen. De lessen worden zo veel mogelijk in niveaugroepen gegeven.

Klassiek ballet is nog vaak belangrijk bij danscompany’s. Veel audities starten met een klassieke les. We leiden de studenten op in verschillende stijlen van klassiek. Naast een meer flow-gerichte contemporary opvatting van klassiek is er ook training in meer klassiek klassiek balletstijlen.

De zang- en spelvaardigheden en lessen “physical theatre” zijn naast dans, focus van aan te leren technieken. Wanneer een student over voldoende stemkwaliteiten beschikt (ter beoordeling van de zangdocenten) is er de mogelijkheid om zangtechnieklessen te volgen.

Share