Naar inhoud
Academie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en Dans
Academie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en Dans

Studiegids

2023-2024

De Nationale Balletacademie
De Nationale Balletacademie leidt al 35 jaar studenten op tot klassieke, uitvoerende dansers die dankzij hun danstechnische vaardigheden, persoonlijkheid en creativiteit kunnen floreren in toonaangevende balletensembles in binnen- en buitenland. Afgestudeerde studenten hebben een werkwijze aangeleerd gekregen die duurzame fysieke en mentale fitheid en welzijn bevordert. De praktijkervaring die studenten tijdens hun studie opdoen is van groot belang. Studenten van De Nationale Balletacademie treden regelmatig op in producties van Het Nationale Ballet. Daarnaast lopen ze stage bij grote ensembles in binnen- en buitenland.

Het duurt vele jaren om een balletdanser op te leiden en de lessen beginnen al op jonge leeftijd. Daarom biedt de Nationale Balletacademie dansonderwijs aan in combinatie met regulier onderwijs in het Nederlands voor kinderen vanaf 10 jaar. Vanaf klas 1 doen leerlingen mee aan grote producties van Het Nationale Ballet, waaronder de Notenkraker (waarin de kinderen een hoofdrol spelen), Doornroosje, Romeo en Julia, Het Zwanenmeer en Giselle.

De vooropleiding duurt zeven jaar, waarna de studenten in aanmerking komen voor een auditie voor de voltijd hbo-opleiding. De vooropleiding richt zich op de basistechniek van klassiek ballet en biedt daarnaast diverse andere (dans)vakken. Een goede vooropleiding is essentieel voor de Nationale Balletacademie. Studenten die auditie doen voor de HBO-opleiding van andere scholen zullen over een vergelijkbaar niveau moeten beschikken. De Nationale Balletacademie leidt haar studenten echter het liefst zelf al op jonge leeftijd op.
 
Scouting voor de vooropleiding vindt plaats via een jaarlijkse auditie tournee, workshops, speciale cursussen voor jongens en andere school- en bedrijfsevenementen. Fysieke begaafdheid is het eerste uitgangspunt voor jonge dansers die aan de vooropleiding willen beginnen, waarna verder wordt gekeken naar coördinatie, muzikaliteit, dansgevoel en -begrip en het vermogen om correcties aan te brengen.

Vanaf dag één bevinden leerlingen, studenten en docenten zich in het centrum van de professionele praktijk, omringd door dansers en medewerkers van een zeer hoog professioneel niveau. Afhankelijk van hun vooropleiding en hun middelbare schooldiploma starten de studenten op 16/18-jarige leeftijd binnen het HBO op de Associate Degree (AD) van de Nationale Balletacademie en studeren af op 18/20-jarige leeftijd. De HBO-fase in de vorm van een AD is daarmee de bekroning van een intensieve studie en het startsein voor een professionele danscarrière.

Daarnaast biedt de Nationale Balletacademie een éénjarige opleiding aan voor geselecteerde internationale gaststudenten. Aan het einde van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Gaststudenten volgen hetzelfde programma als hbo-studenten zonder de AD-theorielessen (muziektheorie, dansgeschiedenis en anatomie & blessurepreventie).

Sinds de start van het schooljaar 2022-23 biedt de NBA een Bachelor of Dance (BA) aan, met de differentiatie Docent Klassiek Ballet . Dit is een mooie aanvulling op het al bestaande AD-programma en een goed voorbeeld van "Life Long Learning". Met deze nieuwe BA faciliteert de NBA de mogelijkheid om de volgende generatie klassieke balletdocenten op te leiden voor Nederland en het internationale veld.
Studenten kunnen instromen vanaf de AD fase of pas veel later na een carrière als professioneel danser.

 

Delen