Naar inhoud
Academie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en Dans
Academie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en DansAcademie voor Theater en Dans

Studiegids

2023-2024

De Nationale Balletacademie leidt studenten op tot klassieke uitvoerend dansers die dankzij hun danstechnische vaardigheden, persoonlijkheid en creativiteit kunnen floreren in toonaangevende balletensembles in binnen- en buitenland. Afgestudeerde studenten hebben een werkwijze aangeleerd gekregen die een duurzame fysieke en mentale fitheid en welzijn bevordert. De praktijkervaring die studenten tijdens hun studie opdoen is van groot belang. Studenten van de Nationale Balletacademie treden regelmatig op in producties van Het Nationale Ballet. Bovendien volgen ze stages bij grote ensembles in binnen- en buitenland. 

Het duurt vele jaren om een balletdanser op te leiden en de lessen beginnen al op jonge leeftijd. Daarom biedt De Nationale Balletacademie dansles in combinatie met regulier onderwijs in het Nederlands voor kinderen vanaf 10 jaar. Vanaf klas 1 doen leerlingen mee aan grote producties van Het Nationale Ballet, waaronder de Notenkraker (waarin de kinderen een hoofdrol spelen), Doornroosje, Romeo en Julia, Het Zwanenmeer en Giselle. 

Veel van het leren van de basis van klassieke techniek, maar ook andere lesstof vindt plaats in de onderbouw en daarom is een goede opleiding in de onderbouw van vitaal belang voor de Nationale Balletacademie. Van studenten die auditie doen bij andere scholen voor de AD/BA-opleiding wordt een vergelijkbaar niveau gevraagd, maar De Nationale Balletacademie geeft er de voorkeur aan haar studenten zelf al op jonge leeftijd op te leiden. 
Scouting voor de Lagere School vindt plaats tijdens een jaarlijkse auditie tour, workshops, speciale cursussen voor jongens en andere evenementen die verbonden zijn aan de school en het gezelschap. Fysiek talent is het belangrijkste uitgangspunt voor jonge dansers die aan het programma willen deelnemen. 

De Lagere School duurt zeven jaar, waarna studenten auditie doen om in aanmerking te komen voor het voltijds tweejarige Associate Degree (AD) programma. Ze zijn dan klaar om het veld in te gaan als professionele dansers. Na de tweejarige opleiding is het voor studenten ook mogelijk om een derde jaar toe te voegen om een bachelor (BA) op hbo-niveau te behalen, zodat ze zich kunnen specialiseren in een bepaald aspect van de theorie of het lesgeven binnen klassiek ballet. Ook na dit derde jaar zijn studenten klaar om het professionele veld in te gaan. Het BA-jaar staat echter ook open voor studenten die eerst hun AD halen, dan aan hun danscarrière beginnen en zich na afloop daarvan willen specialiseren in een bepaald interessegebied en een BA-diploma willen behalen. Op deze manier biedt De Nationale Balletacademie een mogelijkheid tot een leven lang leren binnen het balletonderwijs. 

Tijdens schoolproducties staan alle studenten van alle niveaus samen op het podium. Zo wordt aspirant-dansers vanaf het begin geleerd wat het vak inhoudt: repeteren in de studio en op het toneel, werken met een orkest, visagie en kostuums, op tijd komen voor voorstellingen en de concentratie opbrengen om je rol goed te spelen. 

Vanaf de eerste dag bevinden leerlingen, studenten en docenten zich in het centrum van de beroepspraktijk, omringd door dansers en medewerkers van een zeer hoog professioneel niveau. Afhankelijk van de vooropleiding en hun middelbare schooldiploma beginnen studenten op 16-18-jarige leeftijd aan de hogere beroepsfase van de Nationale Balletacademie en studeren ze af op 18-20-jarige leeftijd. De HBO-fase vormt daarmee het hoogtepunt van een intensieve studie en een springplank naar een professionele danscarrière. 

De Nationale Balletacademie biedt ook een een- of tweejarige opleiding aan voor geselecteerde internationale gaststudenten. Na afronding van de cursus wordt een bewijs van deelname uitgereikt. Gaststudenten volgen dezelfde cursus als de studenten in de HBO-fase zonder de theorielessen (muziektheorie, dansgeschiedenis en anatomie & blessurepreventie).

 

Delen