Naar inhoud

Studiegids

2022-2023
 

De Nationale Balletacademie leidt studenten op tot klassieke, uitvoerende dansers die dankzij hun danstechnische vaardigheden, persoonlijkheid en creativiteit kunnen floreren in toonaangevende balletensembles in binnen- en buitenland. Aan afgestudeerde studenten is een werkwijze aangeleerd die een duurzame fysieke en mentale fitheid en welzijn bevordert. De praktijkervaring die studenten tijdens hun studie opdoen is van groot belang. Studenten van de Nationale Balletacademie treden regelmatig op in producties van Het Nationale Ballet. Daarnaast lopen ze stage bij grote ensembles in binnen- en buitenland. 

Het duurt vele jaren om een balletdanser te trainen en de lessen beginnen al op jonge leeftijd. Daarom biedt de Nationale Balletacademie dansonderwijs in combinatie met regulier onderwijs in het Nederlands voor kinderen van 10 jaar en ouder. Vanaf klas 1 nemen leerlingen deel aan grote producties van Het Nationale Ballet, waaronder de Notenkraker (waarin de kinderen een sleutelrol spelen), Doornroosje, Romeo en Julia, Zwanenmeer en Giselle. 

De vooropleiding bestaat uit zeven jaar, waarna de leerlingen in aanmerking komen voor een auditie voor de fulltime hbo-opleiding.  De vooropleiding richt zich op de basistechniek van het klassieke ballet, en biedt daarnaast nog diverse andere (dans)vakken.  Een goede vooropleiding is van vitaal belang voor De Nationale Balletacademie. Leerlingen die vanuit andere scholen auditie voor de hbo-opleiding doen, zullen een vergelijkbare standaard moeten hebben. De Nationale Balletacademie geeft er echter de voorkeur aan om haar studenten al op jonge leeftijd zelf op te leiden. 
Scouting voor de vooropleiding vindt plaats tijdens een jaarlijkse auditietournee, workshops, speciale cursussen voor jongens en andere evenementen van de school en het gezelschap. Fysiek talent is het belangrijkste uitgangspunt voor jonge dansers die aan de vooropleiding willen starten.

Tijdens de schoolproducties treden alle leerlingen van alle niveaus samen op het podium op. Zo leren aspirant-dansers vanaf het begin wat het vak inhoudt: repetities in de studio en op het podium, werken met een orkest, make-up en kostuums, punctueel zijn voor optredens en het oproepen van de concentratie om je rol goed te kunnen spelen. 

Vanaf de eerste dag staan leerlingen, studenten en docenten in het centrum van de beroepspraktijk, omringd door dansers en medewerkers van een zeer hoog professioneel niveau. Afhankelijk van de vooropleiding en hun middelbareschooldiploma beginnen de leerlingen op de leeftijd van 16/18 jaar met de hbo-fase van de Nationale Balletacademie en studeren ze af op de leeftijd van 18/20 jaar. De hbo-fase vormt daarmee de bekroning van een intensieve studie en een startsein voor een professionele danscarrière. 

Daarnaast biedt de Nationale Balletacademie een één- of tweejarige opleiding aan voor geselecteerde internationale gaststudenten. Na afloop van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Gaststudenten volgen dezelfde programma als de studenten in het hbo-onderwijs zonder de theorielessen (muziektheorie, dansgeschiedenis en anatomie & blessurepreventie). 
 

Delen