Klassiek ballet heeft een prominente plaats in de danskunst en wordt over de hele wereld uitgevoerd door grote en middelgrote dansgezelschappen. Deze ensembles staan niet alleen garant voor het voortbestaan van het klassieke en neoklassieke repertoire (Zwanenmeer, Giselle, La Bayadère en balletten van bijvoorbeeld MacMillan en Balanchine) maar bevorderen ook de dynamische ontwikkeling van nieuw werk (William Forsythe, Christopher Wheeldon, David Dawson en Wayne McGregor). In het internationale werkveld wordt repertoire uitgewisseld en streven ensembles naar de hoogste kwaliteit op het gebied van artisticiteit en performance. De technische eisen die aan de dansers worden gesteld nemen voortdurend toe en daarmee ook de eisen die aan de dansopleidingen worden gesteld. Van de dansers wordt verwacht dat zij niet alleen op technisch niveau uitblinken, maar ook een bijdrage leveren aan een creatief proces en overtuigend optreden op het podium.

Met de BA Docent Klassiek Ballet beoogt de Nationale Balletacademie een extra laag aan kennis, bevraging en onderzoek toe te voegen aan de klassiek ballet opleiding. De studenten die deze opleiding zullen volgen, kunnen studenten zijn die direct doorstromen vanuit de AD of professionele danskunstenaars uit het werkveld. De laatste groep neemt vele jaren aan belichaamde kennis mee. Hiervan kunnen ook de andere direct uit de AD instromende studenten profiteren.
Daarnaast zullen de BA studenten ook een positieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de Nationale Balletacademie en de syllabus, werkwijze en balletkunst, door hun onderzoek en bevraging.

Het werkveld is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de BA opleiding, door uitwisseling van kennis. Daarnaast zijn er een aantal docenten die op dit moment (ook) werkzaam zijn bij de Nederlandse dansgezelschappen.
Studenten die afstuderen zijn in staat les te geven aan een professionele balletopleiding nationaal of internationaal, aan semiprofessionele of amateurballetscholen met een klassieke basis en ook als balletmeester/repetitor in een professioneel gezelschap waar ballet het uitgangspunt is.

 

 

Delen