Naar inhoud

Studiegids

2022-2023

De Nationale Balletacademie

De Nationale Balletacademie leidt al 35 jaar studenten op tot klassieke, uitvoerende dansers die dankzij hun danstechnische vaardigheden, persoonlijkheid en creativiteit kunnen floreren in toonaangevende balletensembles in binnen- en buitenland. Aan afgestudeerde studenten is een werkwijze aangeleerd die een duurzame fysieke en mentale fitheid en welzijn bevordert. De praktijkervaring die studenten tijdens hun studie opdoen is van groot belang. Studenten van de Nationale Balletacademie treden regelmatig op in producties van Het Nationale Ballet. Daarnaast lopen ze stage bij grote ensembles in binnen- en buitenland.

Het duurt vele jaren om een balletdanser te trainen en de lessen beginnen al op jonge leeftijd. Daarom biedt de Nationale Balletacademie dansonderwijs in combinatie met regulier onderwijs in het Nederlands voor kinderen van 10 jaar en ouder. Vanaf klas 1 nemen leerlingen deel aan grote producties van Het Nationale Ballet, waaronder de Notenkraker (waarin de kinderen een sleutelrol spelen), Doornroosje, Romeo en Julia, Zwanenmeer en Giselle.

De vooropleiding duurt zeven jaar, waarna de leerlingen in aanmerking komen voor een auditie voor de fulltime hbo-opleiding. De vooropleiding richt zich op de basistechniek van het klassieke ballet en biedt daarnaast nog diverse andere (dans)vakken. Een goede vooropleiding is van vitaal belang voor de Nationale Balletacademie. Leerlingen die vanuit andere scholen auditie voor de hbo-opleiding doen, zullen een vergelijkbare standaard moeten hebben. De Nationale Balletacademie geeft er echter de voorkeur aan om haar studenten al op jonge leeftijd zelf op te leiden.

 Scouting voor de vooropleiding vindt plaats tijdens een jaarlijkse auditietournee, workshops, speciale cursussen voor jongens en andere evenementen van de school en het gezelschap. Fysiek talent is een  eerste uitgangspunt voor jonge dansers die aan de vooropleiding willen starten, waarna verder gekeken wordt naar coördinatie, muzikaliteit, dansgevoel en begrip en het kunnen uitvoeren van correcties.

Vanaf de eerste dag staan leerlingen, studenten en docenten in het centrum van de beroepspraktijk, omringd door dansers en medewerkers van een zeer hoog professioneel niveau. Afhankelijk van de vooropleiding en hun middelbareschooldiploma beginnen de leerlingen op de leeftijd van 16/18 jaar binnen het hbo aan de Associate Degree (AD) van de Nationale Balletacademie en studeren ze af op de leeftijd van 18/20 jaar. De hbo-fase in de vorm van een AD, vormt daarmee de bekroning van een intensieve studie en een startsein voor een professionele danscarrière.

Daarnaast biedt de Nationale leerBalletacademie een éénjarige opleiding aan voor geselecteerde internationale gaststudenten. Na afloop van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Gaststudenten volgen hetzelfde programma als de studenten in het hbo-onderwijs zonder de theorielessen (muziektheorie, dansgeschiedenis en anatomie & blessurepreventie).

Sinds de start van het 2022-23 schooljaar biedt de NBA een Bachelor Dans (BA), Docent Klassiek Ballet aan. Dit is een mooie aanvulling op het al bestaande AD programma en een goed voorbeeld van “Life Long Learning”. Met deze nieuwe BA faciliteert de NBA de mogelijkheid om de volgende generatie klassieke balletdocenten op te leiden voor Nederland en het internationale veld.

Studenten kunnen instromen vanuit de AD-fase of pas veel later na een carrière als professioneel danser.

Delen