De Nationale Balletacademie is de enige dansvakopleiding in Nederland die is aangesloten bij een groot balletensemble (Het Nationale Ballet). Leerlingen en studenten dansen regelmatig in producties van het gezelschap. Het curriculum omvat lessen in de studio's van Het Nationale Ballet, gegeven door dansers en balletmeesters van het gezelschap en de Junior Company. 

In het basisrooster worden enkele lessen van AD-studenten en dansers van het Juniorgezelschap gecombineerd, zodat de AD-studenten de kans krijgen mee te doen aan een professionele les van het gezelschap. Daarnaast is de artistieke staf van Het Nationale Ballet nauw betrokken bij de opbouw en ontwikkeling van het curriculum van de Nationale Balletacademie en bij de selectie en evaluatie van leerlingen en studenten. De educatieve dienst van het gezelschap ondersteunt bovendien de scoutingactiviteiten van het studieprogramma. Ook volgen studenten korte of langere stages bij de groep of bij het Juniorgezelschap. Een groot deel van het onderwijzend personeel was tot voor kort actief als professioneel danser bij Het Nationale Ballet en/of andere grote gezelschappen. 

De Nationale Balletacademie brengt studenten in contact met uiteenlopende stijlen en technieken uit het nationale en internationale werkveld. Choreografen en dansers die actief zijn in verschillende Nederlandse ensembles worden regelmatig uitgenodigd om les te geven of bij te dragen aan producties. In producties van de Nationale Balletacademie wordt zowel klassiek als hedendaags repertoire uitgevoerd, naast nieuw werk dat speciaal voor de studenten is gemaakt. 

Naast Het Nationale Ballet onderhoudt de academie nauwe banden met Nederlands Dans Theater, Introdans, Scapino Rotterdam, The Royal Ballet , het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en met choreografen als Hans van Manen, Ted Brandsen, Juanjo Arques, Ernst Meisner, Toer van Schayk, Krzystof Pastor, David Dawson, Wayne McGregor, William Forsythe en Christopher Wheeldon.

Tevens is Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, adviseur van de Nationale Balletacademie. Hans van Manen, Nederlands choreograaf en choreograaf in residentie bij Het Nationale Ballet, is de beschermheer. 
Ernst Meisner is artistiek directeur van de Nationale Balletacademie en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, waarmee hij de twee instellingen nog meer met elkaar verbindt. 

Delen