Klassiek ballet heeft een prominente plaats in de danskunst. Het heeft een grote aanhang over de hele wereld en wordt uitgevoerd door grote en middelgrote dansgezelschappen. Deze ensembles staan niet alleen garant voor het voortbestaan van het klassieke en neoklassieke repertoire (Zwanenmeer, Giselle, La Bayadère en balletten van bijvoorbeeld MacMillan en Balanchine) maar bevorderen ook de dynamische ontwikkeling van nieuw werk (William Forsythe, Christopher Wheeldon, David Dawson en Wayne McGregor). In het internationale werkveld wordt repertoire uitgewisseld en streven ensembles naar de hoogste kwaliteit op het gebied van artisticiteit en performance. De technische eisen die aan de dansers worden gesteld nemen voortdurend toe en daarmee ook de eisen die aan de dansopleidingen worden gesteld. Van de dansers wordt verwacht dat zij niet alleen op technisch niveau uitblinken, maar ook een bijdrage leveren aan een creatief proces en overtuigend optreden op het podium. 

Dansers die afstuderen aan de Nationale Balletacademie werken in een breed, competitief nationaal en internationaal dansveld bij klassieke of meer hedendaagse dansensembles. In Nederland dansen zij voornamelijk bij Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Introdans en Scapino Rotterdam. 

Internationaal hebben studenten gedanst bij gezelschappen als The Royal Ballet, Royal Ballet of Flanders, Berlin State Ballet, Finnish National Ballet, Hungarian National Ballet, Polish National Ballet, Hong Kong Ballet, The Swedish National Ballet, Scottish Ballet en andere gezelschappen.
 

Delen