Naar inhoud

Studiegids

2020-2021
 

De Nationale Balletacademie leidt studenten op tot klassieke uitvoerende dansers die dankzij hun danstechnische vaardigheden, persoonlijkheid en creativiteit kunnen floreren in toonaangevende balletensembles in binnen- en buitenland. Aan afgestudeerde studenten is een werkwijze aangeleerd die een duurzame fysieke en mentale fitheid en welzijn bevordert. De praktijkervaring die studenten tijdens hun studie opdoen is van groot belang. Studenten van de Nationale Balletacademie treden regelmatig op in producties van Het Nationale Ballet. Daarnaast lopen ze stage bij grote ensembles in binnen- en buitenland.

Het duurt vele jaren om een balletdanser te trainen en de lessen beginnen al op jonge leeftijd. Daarom biedt de Nationale Balletacademie dansonderwijs in combinatie met regulier onderwijs in het Nederlands aan voor kinderen van 10 jaar en ouder. Vanaf klas 1 nemen leerlingen deel aan grote producties van Het Nationale Ballet, waaronder de Notenkraker (waarin de kinderen een sleutelrol spelen), Doornroosje, Romeo en Julia, Zwanenmeer en Giselle.

Veel van het aanleren van de basis van de klassieke techniek, maar ook van andere vakken, vindt plaats in de Vooropleiding en daarom is een goede vooropleiding van vitaal belang voor de Nationale Balletacademie. Studenten die vanuit andere scholen auditie doen voor het AD/BA-programma zullen een vergelijkbare standaard moeten hebben, maar de Nationale Balletacademie geeft er de voorkeur aan om haar studenten al op jonge leeftijd zelf op te leiden.

Scouting voor de Vooropleiding vindt plaats tijdens een jaarlijkse auditietournee, workshops, speciale cursussen voor jongens en andere evenementen die georganiseerd worden door de school (i.s.m. Het Nationale Ballet). Fysiek talent is het belangrijkste uitgangspunt voor jonge dansers die aan het programma willen meedoen.

De Vooropleiding bestaat uit zeven jaar, waarna de studenten in aanmerking komen voor het twee jaar durende voltijd Associate Degree (AD) programma. Na afronding daarvan zijn ze klaar om het veld in te gaan als professionele dansers. Na de tweejarige opleiding is het ook mogelijk om een derde jaar toe te voegen, om een Bachelordiploma (BA) te behalen op het niveau van het hoger beroepsonderwijs, waardoor ze zich kunnen specialiseren in een bepaald aspect van de theorie of het onderwijs binnen het klassieke ballet. Ook na dit derde jaar zijn studenten klaar om het vakgebied te betreden. Het BA-jaar staat ook open voor studenten die eerst hun AD halen, dan hun danscarrière beginnen en zich na afloop van die carrière willen specialiseren in een bepaald interessegebied en een BA-diploma willen behalen. Op deze manier kan de Nationale Balletacademie ‘een leven lang leren’ binnen het balletonderwijs aanbieden. De komende periode wordt gewerkt aan de exacte inhoud van dit gespecialiseerde BA-jaar, dat vanaf het schooljaar 2022-2023 beschikbaar is voor studenten.

Tijdens de schoolproducties treden alle studenten van alle niveaus samen op het podium op. Zo leren aspirant-dansers vanaf het begin wat het vak inhoudt: repetities in de studio en op het podium, werken met een orkest, make-up en kostuums, punctueel zijn voor optredens en het oproepen van de concentratie om je rol goed te kunnen spelen.

Vanaf de eerste dag staan leerlingen, studenten en docenten in het centrum van de beroepspraktijk, omringd door dansers en medewerkers van een zeer hoog professioneel niveau. Afhankelijk van de vooropleiding en hun middelbareschooldiploma beginnen de leerlingen op de leeftijd van 16-18 jaar met de hbo-AD fase van de Nationale Balletacademie en studeren ze af op de leeftijd van 18-20 jaar. De hbo-AD fase vormt daarmee het sluitstuk van een intensieve studie en een startpunt naar een professionele danscarrière.

Daarnaast biedt de Nationale Balletacademie een één- of tweejarige opleiding aan voor geselecteerde internationale gaststudenten. Na afloop van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. De gaststudenten volgen dezelfde cursus als de studenten in het hoger beroepsonderwijs zonder de theorielessen (muziektheorie, dansgeschiedenis en anatomie & blessurepreventie).

Delen