De ontwikkeling van de artistieke visie van de student is de kern van de opleiding en bestaat uit artistiek onderzoek en artistieke praktijk. Het artistiek onderzoek in dans, beweging en theater heeft praktische en theoretische componenten. Studenten onderzoeken met name de elementen, structuren en functies van dans in zowel sociale- als theaterdansvormen.

Het bewegingsonderzoek bestaat uit het ontwikkelen van het lichaamsbewustzijn en onderzoek naar fusion- en hybride dansvormen. Er is speciaal aandacht voor somatic movement, experiential anatomy, Laban Movement Analyses en Bartenieff Principles en urban experimental dansonderzoek. 

In performance onderzoek analyseren studenten de artistieke praktijk van hedendaagse choreografen door middel van de choreologische elementen ‘performer, movement, sound en space’. Dit onderzoek is zowel actief, receptief als reflectief. De studenten maken daarnaast kennis met de artistieke praktijken van hedendaagse dans- en theaterprofessionals in workshops. Er speciale aandacht voor ‘spoken word’ en ‘rhythm & rhyme’. Studenten bezoeken en bespreken daarnaast het werk van hedendaagse danskunstenaars. Studenten krijgen workshops theatertechniek, geluid en video. 

Delen